Expert Arjan Bijker aan het woord

Deze week gaan we in gesprek met Arjan Bijker, werkzaam bij Impazz Maintain. Hij is expert op het gebied van onderhoud én partner van Factory 4 Future. Hij vertelt over smart industry, het partnerschap met Factory 4 Future en zijn ervaringen met ons product.

Arjan en Factory 4 Future zijn elkaar voor het eerst tegengekomen in 2015, het jaar dat Factory 4 Future begon. Arjan kent ons dus al sinds het begin. Des te leuker om onze samenwerking eens in het zonnetje te zetten en Arjan te vragen naar zijn blik op industrie 4.0.

Impazz en Factory 4 Future

“Ik heb twee koffers van Factory 4 Future met sensoren op de zaak staan, dus ik verkoop met enige regelmaat de hardware van Factory 4 Future. Mijn collega’s kunnen de koffers gebruiken om klanten verder te helpen. Wij hebben een heel aantal verschillende sensoren in die koffer, zoals luchtdruk, luchtdrukverschil, temperatuur en een elektriciteitsmeter. Dus we kunnen heel veel dingen meten en monitoren. Factory 4 Future versterkt de tools van de Impazzer.”

“Regelmatig komen Impazz-klanten bij ons met een vraagstuk, bijvoorbeeld omdat de zij bepaalde (productie)processen inzichtelijk willen krijgen. Dan zegt de Impazz-er: ‘ik denk dat ik dat kan meten’. Als een klant ons dan vraagt: ‘Hoe dan?’ hebben wij daar een duidelijk antwoord op: ‘We hebben daar een koffer voor op kantoor, die neem ik wel mee’. Er komt vervolgens een business case. Daarover wordt gesproken en nagedacht: hoe gaan we deze case aanvliegen. Als blijkt dat sensoren de oplossing zouden kunnen zijn, zetten wij de Factory 4 Future-koffer in.”

De eindeloze mogelijkheden van smart industry

Smart industry levert onbeperkte mogelijkheden op, want het is overal op toe te passen. Dankzij sensoren kunnen we zaken aan elkaar koppelen. Het wordt mogelijk om waardes te meten die eerder niet meetbaar waren. Dat levert waardevolle kennis en inzichten op. Die inzichten kun je als mens met analyses alleen niet verkrijgen, daar heb je computers voor nodig.”

“Dankzij smart industry kun je een onderbuikgevoel kwantificeren. Dat is heel fijn, want op die manier kun je sturen op feiten en niet alleen maar op ‘ik denk’ of ‘mijn ervaring zegt’. Het kan zo zijn dat je normaal gesproken 30 jaar ervaring nodig hebt om iets met zekerheid te kunnen zeggen terwijl dit dankzij sensoren in no-time inzichtelijk wordt gemaakt.” 

“Smart industry kan aanzienlijke besparingen realiseren. Doordat je kunt meten, kun je bijvoorbeeld bepaalde onderhoudswerkzaamheden overslaan, verplaatsen naar precies het juiste moment of anders aanvliegen.”

Waarvoor kan je het gebruiken?

“Een toepassing van Factory 4 Future kan echt van alles zijn. Ik denk dat het er maar net aan ligt waar iemand het voor wil gebruiken. Denk aan track & trace, klant bewegingen, straatverlichting of de infrawereld die hierdoor verkeersbewegingen kan zien. Bijvoorbeeld, een bedrijf had een wellus-nietus discussie over wanneer een hijskraan wel of niet werd gebruikt. Dat werd een langdradige discussie die objectief kon worden gemaakt door een sensor aan de elektriciteitskabel te hangen. Zo konden we precies zien hoe vaak de kraan werd gebruikt en wanneer. Ik heb ook wel een verhaal gehoord van een onderhoudsstop waarvoor altijd 10 hoogwerkers worden ingehuurd, zodat ze er niet op een bepaald moment eentje tekort hebben. Door sensoren aan die hoogwerkers te hangen, konden ze zien dat het maar een keer voorkwam dat er 5 hoogwerkers tegelijk werden gebruikt. Er konden veel minder kranen worden ingehuurd.”

Waarom Factory 4 Future

“Ik vind Factory 4 Future laagdrempelig omdat je klein kunt beginnen, ze zijn prijstechnisch interessant en de mensen achter de schermen zijn sympathiek. Wat ik daarnaast ook een mooie eigenschap vind, is dat je echt álles met Factory 4 Future kan. Zij hebben een ongekende diversiteit aan sensoren. Ik heb bijna nooit dat ze zeggen: ‘dat kan niet’, als ik bel. Het antwoord dat ik dan juist terug krijg is: ‘goh, dat je die optie nu weer bedacht hebt. Dat kan wel maar dan moet je dat op deze manier doen’. Het is een oplossing die bedacht is door een maintenance manager, die de wereld van het onderhoud en productie goed begrijpt. Oftewel, zij kennen de markt. De Impazz-klanten waar ik Factory 4 Future introduceer, zijn tevreden. Die vinden het opzienbarend dat Factory 4 Future zo makkelijk en snel toepasbaar is.” 

Aan de slag met smart industry

Staan jullie te popelen om aan de slag te gaan met smart industry? Wij ook! Neem geheel vrijblijvend contact met ons op. We zijn bereikbaar op 0341 – 741 444 en via info@factory4future.com