Historische verbanden en koppelen met andere programma’s

Het is weer tijd voor een nieuwe editie van onze software-rondleiding. We richten de schijnwerpers op een aantal Factory 4 Future-features. Deze keer staat namelijk niet één, maar drie features centraal. Namelijk de historie, de superdatapicker en de open API. We vertellen je in dit artikel hoe je ze gebruikt en wat ze jullie opleveren. 

We gaan jullie in dit artikel meer vertellen over deze features. We vertellen je hoe je ze gebruikt en wat het gebruik jullie oplevert. Laten we aftrappen met de historie.

Historie

🟢 Feature: historie
🔵 Voordeel: historische resultaten inzichtelijk en te combineren
🟡 Resultaat: (historische) verbanden blootgelegd en concrete onderbouwing voor verbeterplannen waarmee jullie de technische beschikbaarheid kunnen verhogen

Het standaard dashboard geeft een overzicht van jullie widgets en de real-time prestaties van jullie machines. Het is fijn om te weten hoe jullie op dit moment presteren. Daarom kunnen we kunnen ons goed voorstellen dat je dit ook over een (langere) periode in het verleden wilt inzien. Vandaar dat we de historie hebben gekoppeld aan het dashboard.

De historie vind je door rechts bovenin op de blauwe ‘historie’-knop te klikken. Je krijgt dan een visueel overzicht. De historische waarden van een sensor kan je bekijken door onderaan de grafiek op deze sensor te klikken. In je dashboard stel je per sensor de alarmwaarden in. Dat zijn de waarden waar je niet boven (of onder) wilt komen. In de historie-grafiek komt dit ook weer terug. Je ziet namelijk altijd deze minimum- en maximumwaarden als een rode stippellijn weergeven. Zo kun je in één oogopslag zien of je tijdens de gekozen periode een van deze waarden overschreden hebt. 

Historie en de Open API - Factory 4 Future Features
Alarmwaarden in de historie

Voorkomen is beter dan genezen

Je kunt ook meerdere widgets tegelijk selecteren in de historie. Op die manier kun je bijvoorbeeld de prestaties van productielijn A en B met elkaar vergelijken. Of het aantal omwentelingen van een boorkop per minuut met de temperatuur van dezelfde boorkop. 

Door te vergelijken, kun je historische verbanden blootleggen, zoals een plotseling stijgende temperatuur tijdens het opstarten van de boorkop. Dit verband kan bijvoorbeeld duiden op een probleem met de startmotor of de koeling. Op basis van deze verbanden en inzichten kun je even polshoogte nemen om in te schatten waarom eerdere incidenten plaatsvonden en hoe je deze in de toekomst kunt voorkomen. Je herkent nu immers de patronen en je weet wat ze zeggen: voorkomen is beter dan genezen.

Super datepicker

🟢 Feature: super datepicker
🔵 Voordeel: data inzien over elk tijdsinterval naar jullie keuze
🟡 Resultaat: alle historie visueel inzichtelijk, over elke mogelijke periode

In de historie kun je per widget de verzamelde data bekijken over elke periode naar keuze. Deze periode is standaard ingesteld op het afgelopen uur, maar dit kun je volledig aanpassen naar jouw voorkeuren. Wanneer je klikt op het aanpassen van de periode, kun je kiezen uit een aantal veelgebruikte tijdsbestekken, zoals een uur, dag, week, maand of jaar. Maar je kunt ook kiezen voor een datum-interval, tussen 5 en 15 maart 2021 bijvoorbeeld. De periodes die je zelf kiest, komen altijd terug in het ‘recent gekozen’ menu. Zo kun je met de datepicker alle historie inzien, van kleine tot grote tijdsintervallen.

Open API

🟢 Feature: Open API
🔵 Voordeel: koppelen met andere programma’s en ‘in control’ zijn over jullie eigen data
🟡 Resultaat: waardevolle inzichten door gecombineerde data en de data inzien hoe jullie zélf willen

Met onze sensoren verzamelen jullie data. Deze kunnen jullie inzien in onze software, maar er zijn ook nog andere opties. Hoe dat werkt? Naast sensoren en onze software, kun je ook een URL met een authenticatietoken aanvragen. Met die URL en token kun je data aanvragen in JSON, een veelgebruikt dataformat. Na het exporteren heb je de ruwe data in handen zodat je zelf aan de slag kunt. Dankzij de open API ben je meer ‘in control’ over je eigen data. De mogelijkheden zijn eindeloos, van een custom KPI-dashboard tot jullie eigen app. 

Maar dat is niet het enige wat er mogelijk is dankzij de open API. Het zorgt er namelijk ook voor dat jullie andere programma’s kunnen koppelen aan Factory 4 Future. Als jullie bijvoorbeeld al een onderhoudsprogramma gebruiken, kunnen we je ook helpen om dit programma integreren. De pakketten, en bijbehorende data, kunnen elkaar op die manier versterken. Daarnaast hoeven jullie niet op allerlei verschillende plaatsen informatie op te vragen.

Wil jij ook aan de slag met de historie, de super datepicker en de Open API?

Ben jij na het lezen van dit artikel enthousiast geworden en wil je meer weten over onze software? Dan helpen we je graag. Je kunt ons bereiken via 0341 – 741 444 of via info@factory4future.com.