Alle stilstanden en bijbehorende oorzaken in beeld

Dit artikel is de eerste van een reeks waarin we jullie wegwijs willen maken in onze software en we jullie vertellen wat er allemaal mogelijk is. We beginnen met de Operator Cockpit: een interactief dashboard waarin onder andere je de technische beschikbaarheid kunt inzien en berekenen. De technische beschikbaarheid is een belangrijke pijler binnen OEE. Dit staat voor: overall equipment effectiveness, oftewel de totale effectiviteit van je assets. Heel kort gezegd wordt dit berekend op basis van je gerealiseerde output in verhouding tot de maximaal haalbare output.

Informatie over het productieproces is belangrijk voor de productiemanager,  want elke storing heeft impact op het productieproces en dat wil je natuurlijk zoveel mogelijk voorkomen. Door de OEE te berekenen, maken jullie de knelpunten van jullie productieprocessen zichtbaar. Hiermee kunnen jullie onderbouwde verbeterplannen opstellen om de productieprocessen naar een (nog) hoger niveau te brengen. 

🟢 Feature: de Operator Cockpit
🔵 Voordeel: alle stilstand en stilstandsoorzaken in beeld
🟡 Resultaat: inzicht in jullie technische beschikbaarheid

De Operator Cockpit - Factory 4 Future Features

Inzicht in de technische beschikbaarheid

In de cockpit staat waardevolle informatie die nodig is bij het berekenen van de technische beschikbaarheid. Het scherm biedt de mogelijkheid om stilstand en storingen aan te maken en de oorzaken hiervan in te zien. De technische beschikbaarheid wordt bepaald door de verstreken tijd te vergelijken met de stilstand. Gelukkig hoef je dat niet zelf te doen, want je kunt namelijk een widget bij ons aanvragen waardoor de software de technische beschikbaarheid voor je berekent. Als deze is aangemaakt, kun je de widget toevoegen aan je dashboard. Voila, het real-time monitoren kan beginnen. Je ziet dus vanaf nu continu alle recente data. 

Je kunt ook per gekozen periode de technische beschikbaarheid inzien, bijvoorbeeld per dag, week, maand of per jaar. Liever inzien per ploeg? Dat kan natuurlijk ook. Op basis van de uitkomst kunnen resources efficiënter worden ingezet, want de dashboardmeters laten de actuele situatie zien. Achter de meters zitten grafieken waarmee jullie een visueel totaaloverzicht krijgen. Hierdoor worden onderlinge relaties snel en eenvoudig inzichtelijk.

Automatische registratie en triggers

Om data te kunnen vergelijken, moet je data gaan verzamelen. Het is belangrijk om storingen te registreren en hierbij de oorzaken te noteren. Vaak heeft het registreren van een storing niet de hoogste prioriteit. Er wordt vaak eerst naar een oplossing gezocht. Logisch, want downtime kost veel geld en wil je daarom zo snel mogelijk verhelpen. Gelukkig houdt onze software daar rekening mee. Een melding aanmaken van stilstand kan daarom op twee manieren.

1. Stilstand mobiel melden

De eerste manier is een melding aanmaken via je tablet of telefoon. Dat is handig, want als je tijdens je controleronde merkt dat er iets aan de hand is, kun je met slechts één druk op de knop een stilstand melden vanaf de werkvloer. Als je deze verholpen hebt, kun je met diezelfde knop de stilstand beëindigen. Wees gerust. Storingen en stilstand kun je achteraf altijd bewerken. Dus als je niet direct alle details wilt invullen of vergeet een storing aan- of gereed te melden: geen paniek. Dat kun je altijd, op een rustig moment, alsnog doen. Je kunt het jezelf en het team zelfs nog een stapje makkelijker maken door gebruik te maken van automatische stilstandsregistratie.

2. Stilstand automatisch registreren

De tweede manier is namelijk het automatisch laten registreren van stilstand. Hoe werkt dat dan precies? Door triggers aan je sensoren te koppelen, kun je stilstand ook automatisch laten registreren. Wanneer de gemeten waarden boven of onder jouw ingestelde minimum of maximum waarde komt, wordt er automatisch een storing geregistreerd. Je kunt daarnaast instellen dat er automatisch een melding wordt verstuurd wanneer een machine buiten specificatie produceert. Denk aan een sensor die pakketjes op een lopende band telt. Als de sensor ineens minder of zelfs geen pakketjes telt, is het fijn als je een seintje krijgt dat er iets aan de hand is. Dan kun je polshoogte nemen en kijken welke actie er nodig is. Deze geautomatiseerde handelingen zijn minder arbeidsintensief en daarnaast ook accurater.

🟢 Feature: mobiel en automatisch stilstand melden
🔵 Voordeel: sneller en gemakkelijker stilstanden aanmaken en bewerken
🟡 Resultaat: waardevolle inzichten in storingen en stilstand

Zin om aan de slag te gaan in de operator cockpit? 

Gaaf! Als je zin hebt om aan de slag te gaan met jullie technische beschikbaarheid en OEE of als je op zoek bent naar meer informatie, staat ons enthousiaste team voor je klaar. Je kunt even contact met ons opnemen via info@factory4future.nl of bellen naar 0341 – 741 444. Dan denken wij, geheel vrijblijvend, met je mee.