Alle ingrediënten die jij nodig hebt voor een succesvolle start met smart industry

We krijgen vaak de vraag: ‘hoe kunnen we eigenlijk het beste starten met voorspellend onderhoud?’ en ‘is dat niet heel complex?’. Ons antwoord is dan dat het moeilijker klinkt dan het is. Als je maar weet hoe en waar je moet beginnen, kan iedereen met voorspellend onderhoud aan de slag. Daarbij gaan we uit van het principe ‘klein beginnen is groot winnen’. 

We willen voorspellend onderhoud dus zo simpel mogelijk maken en houden. Daarom hebben we dit boodschappenlijstje samengesteld. Zo zien jullie in één oogopslag alle ingrediënten die je nodig hebt om te kunnen starten met voorspellend onderhoud. Laten we beginnen bij het begin: data. 

1. Data

Data vormen de basis van voorspellend onderhoud en zijn een krachtige onderbouwing van de aannames die je doet over je machines. Om een goede voorspelling te maken heb je informatie nodig over de machine wanneer deze optimaal draait: de nulmeting. Daarnaast wil je weten wat er gebeurt als een machine niet optimaal presteert of zelfs in storing is. Denk aan verhoogde trilling of een afwijkende temperatuur. Door data te verzamelen over de verschillende situaties, kun je verbanden leggen tussen de metingen en de conditie van je asset. Dat brengt ons bij het tweede ingrediënt op je lijst: sensoren.

‘It’s a capital mistake to theorize before one has data’

Sherlock Holmes

2. Sensoren

De toegevoegde waarde van sensoren blijkt niet alleen in het dagelijks leven, maar ook in bedrijfsprocessen en voorspellend onderhoud. Je kunt je niet voorstellen dat je bij elk autoritje het brandstofpeil handmatig moet meten en berekenen of je zonder tanken de bestemming kunt halen. Terwijl een technische diensten toch nog vaak handmatig het oliepeil of de temperatuur van een machine controleren. Gelukkig kunnen sensoren dit, en nog veel meer, continu meten om jou vervolgens een seintje te geven. Dat scheelt jullie waardevolle tijd. Kortom: sensoren zijn super handig en vooral onmisbaar. 

Sensoren heb je nodig om metingen te doen en informatie over je assets te verzamelen. Er zijn eindeloos veel sensoren en dat kan best verwarrend zijn. Wij helpen je graag door de wirwar van sensoren heen. Om niet gelijk teveel hooi op je vork te nemen, kun je het best beginnen met drie soorten sensoren. Deze hebben we hieronder op een rijtje gezet.

  1. Trilling
    Een trillingssensor meet de trillingen van een machine (deel). Wanneer er iets buitensporig begint te trillen, ratelen of wrijven, zijn dit de eerste alarmbellen voor een (naderend) defect.
    En wist je dat ongeveer 80% van de problemen met ronddraaiende machines vroegtijdig kan worden gevonden met behulp van trillingssensoren?
  2. Energieverbruik
    Energiesensoren registreren de hoeveelheid verbruikte energie. Verbruikt een machine (plotseling) meer of minder energie, dan kan dit duiden op storingsgedrag. Een alledaags voorbeeld is je fiets. Met een zachte band moet je harder trappen, dus dat kost je meer energie om vooruit te komen. Zo werkt dat ook bij machines. Denk aan een vastgelopen motor of stroef lopende overbrenging, dat kost ook meer energie.
  3. Temperatuur
    Temperatuursensoren registreren de temperatuur. Een onverwachte stijging in de temperatuur duidt op een defect in een machine (deel). Denk aan meer wrijving of een niet-werkende koeling. Dit kan resulteren in doorbranding of oververhitting van componenten.

3. Software

Om de verzamelde data op te slaan en in te zien heb je goede software nodig. Doorgaans worden elke 10 minuten of vaker metingen gedaan, waardoor grote datasets ontstaan. Het verwerken van data kan handmatig, maar software kan je hierbij helpen. Deze verwerkt de data sneller en verkleint de kans op fouten. De software kan de data daarnaast ook visualiseren in de vorm van grafieken en rapporten. Met behulp van algoritmes in deze software kunnen data slim worden gecombineerd om zo verborgen patronen in jullie datasets te vinden. Zo kunnen jullie de verzamelde informatie eenvoudig interpreteren.

4. Kennis

Nu je de hardware en software in je mandje hebt, is het tijd door te gaan naar jullie rol in het proces. Het ultieme doel van voorspellend onderhoud is een naadloze samenwerking tussen mens en techniek. Net als sensoren, data en software, is de mens met zijn kennis en ervaring onmisbaar. Jij kent je assets immers als geen ander. Door jullie kennis te bundelen met de software, werkt deze steeds sneller, krachtiger en accurater. Zo komt er minder administratieve last op jullie bord en blijft er meer tijd en focus over voor het allerbelangrijkste deel van jullie takenpakket: het daadwerkelijk onderhouden van machines.

5. Mindset

Het laatste ingrediënt voor voorspellend onderhoud is jullie mindset. Daarmee bedoelen we dat je er zin in hebt en openstaat voor nieuwe technieken en werkzaamheden. Denk aan het trainen van jullie algoritme en het ontwikkelen van jullie onderhoudsstrategie. Verandering is soms best spannend, maar onvermijdelijk, maar met de juiste mindset en ondersteuning wordt jullie voorspellend onderhoud een daverend succes.

Wil jij het avontuur van voorspellend onderhoud aan gaan? 

Heb jij bovenstaand boodschappenlijstje doorgenomen en denk je: ja dat wil ik! Of wil je nog wat meer informatie over het starten met voorspellend onderhoud? Laat het ons vooral weten, want we helpen je graag een stapje verder. Je kunt ons bereiken op 0341 – 741 444 of via info@factory4future.com.  

* Veel hè? Meer weten over dit percentage en hoe jij dit ook voor elkaar kunt krijgen? Neem vooral even contact met ons op.