Wire Weaving Dinxperlo

“Dankzij Factory 4 Future krijgen wij meer inzicht in onze OEE, daardoor hebben we grip op het gehele productieproces”

Bij Wire Weaving Dinxperlo maken ze al ruim 100 jaar allerlei soorten metaalgaas-oplossingen. Dit metaalgaas wordt gemaakt in de fabriek in Dinxperlo, dat bij de Duitse grens ligt. Vanuit daar verkopen ze hun producten over de hele wereld. Tjerk Dolfing, werkzaam als Manager Engineering, is een jaar geleden begonnen met de implementatie van Factory 4 Future. Wij spraken hem over zijn ervaringen met onze sensoren en software. 

Tjerk werkt nu zo’n 20 jaar bij Wire Weaving. Hij is begonnen in de Technische Dienst en is inmiddels doorgegroeid tot Manager Engineering. Hij is eindverantwoordelijk voor het complete machinepark en de installaties. Het technisch team bestaat verder uit een Engineer Mechanica en een vijfkoppige Technische Dienst die in ploegen werkt.  

Aan de slag met smart industry

Sinds begin 2020 werken Tjerk en zijn team met Factory 4 Future. Dit gebruiken ze voornamelijk voor de productie. “Toen ik twee jaar geleden begon als manager, wilde ik graag meer structuur aanbrengen in onze werkzaamheden. We wilden graag aan de slag met smart industry om die structuur aan te brengen. Toen tijdens een training bij McMain Software bleek dat jullie daar al mee bezig waren, leek ons dat wel wat. Als vervolgstap hebben we een demonstratie gekregen van de software en de sensoren. Dat zag er goed uit dus we zijn direct aan de slag gegaan.” 

Wire Weaving begon met het monitoren van één machine. Inmiddels hebben zij dit uitgebreid naar 14 machines. “We zijn gestart met het meten van de output van de machines, de toerentallen, productiesnelheid en productiehoeveelheden uit de machines. We zijn dus voornamelijk bezig met verzamelen van data op het gebied van OEE, de Overall Equipment Effectiveness. We zijn begonnen met het monitoren van onze grootste productiegroep, want die draait continu. Dat is technisch gezien ook een van de moeilijkste vanwege de hoge snelheden.”

In de wolken, the cloud, met Factory 4 Future

Tjerk is goed te spreken over Factory 4 Future. Hij vertelt: “Ik vind Factory 4 Future een gat in de markt. We hebben bij Wire Weaving ook wel gekeken naar andere oplossingen. Het nadeel was dat we dan alles zelf moesten programmeren, niet kleinschalig konden beginnen of meteen veel geld moesten betalen, zonder daar iets voor terug te zien. Bij Factory 4 Future konden we kleinschalig en laagdrempelig beginnen. Je kunt het zo ingewikkeld maken als je zelf wilt omdat je stap voor stap kunt werken. Dat is heel fijn, zeker als het terrein nog onbekend is voor de organisatie. De mensen achter de schermen zijn kundig. Factory 4 Future is bedacht door techneuten, dat vind ik een groot voordeel. Ze kennen de praktijk en weten waar ze het over hebben.”

“De monteurs vinden Factory 4 Future geweldig omdat het super makkelijk werkt”

“Het programma ziet er mooi uit. Daarnaast is het een makkelijk systeem om mee te werken. Dit komt doordat de software voor jou werkt. Het enige wat je zelf hoeft te doen is het aanleveren van de juiste gegevens. Ook onze monteurs vinden Factory 4 Future super eenvoudig. De installatie kost ze weinig tijd en moeite. Je hebt een kastje waar je een antenne op moet zetten en die bevestig je op de machines. That’s it. De sensoren gaan dan data verzamelen die worden opgeslagen in de cloud. Ik hoef nergens meer over na te denken.”

Alle productielijnen aansluiten op Factory 4 Future

“In eerste instantie was het onze doelstelling om data over het productieproces te verzamelen en visualiseren. Vanuit daar rees de vraag op wat we met de verzamelde data gaan doen om het productieproces te optimaliseren. We zouden de data in de toekomst willen koppelen aan onze onderhoudsstrategie. Dit om met preventief en voorspellend onderhoud aan de slag te gaan, maar voor nu ligt de focus op de productie. Binnenkort gaat de productieleiding ook met het systeem werken. Zij kunnen de verzamelde data gebruiken om het productieproces verder te optimaliseren.”

“Het is mijn ultieme doel om elke productiemachine aan te sluiten op Factory 4 Future. Ik vind automatiseren en innoveren belangrijk. Dat wil ik ook graag in de toekomst, maar we kunnen niet alles tegelijk doen. Daarom gaan we stapje voor stapje verder kijken. Als het één goed gaat, doen we er een stapje bij.”

“Alles loopt als een zonnetje”

“Als laatste wil ik toevoegen, dat ik Factory 4 Future echt een aanrader vind vanwege de redelijk lage kosten, de stapsgewijze implementatie en de kleinschaligheid. De korte lijntjes vind ik fijn. Als ik ondersteuning nodig heb, krijg ik dezelfde of de volgende dag vaak al reactie. Zeker met een nieuw systeem wil je vlot een reactie op je probleem. Dat je gauw weer verder kunt. Nu loopt alles als een zonnetje.”

Zelf aan de slag smart industry en sensoren?

Benieuwd wat smart industry jullie op kan leveren? Of zijn jullie op zoek naar meer informatie? Wat jullie vraag ook is, we helpen jullie graag verder. Je kunt ons bereiken op 0341 – 741 444 , een mailtje sturen naar sales@factory4future.com of je inschrijven voor onze nieuwsbrief.