Royal VIV Buisman

“Dankzij Factory 4 Future is onze OEE met 15% gestegen”

Royal VIV Buisman is een zuivelfabriek met plants in Zelhem en Wijk en Aalburg. De fabriek in Zelhem is gespecialiseerd in het maken van boter en boterolie. Dat verschepen ze naar Europa, het Midden-Oosten en het Verre Oosten. Op de productieplant zijn zo’n 65 mensen werkzaam. Aan het hoofd van de Technische Dienst staat Technisch Manager Chris. Samen met zijn team is hij verantwoordelijk voor alle technische aangelegenheden die zich voordoen op de plant. Daarbij is Factory 4 Future onmisbaar, in dit artikel vertelt hij ons waarom.

Chris en zijn team maken nu zo’n vier jaar gebruik van de smart industry-oplossing van Factory 4 Future. In eerste instantie als onderhoudstool, met name op het gebied van digitale handtekeningen en het borgen van de onderhoudswerkzaamheden. De hele cyclus en afhandeling van onze werkzaamheden is nu in Factory 4 Future geborgd en in te zien. “Dat was voor ons een van de eerste redenen om te starten met Factory 4 Future. Dat is zeer succesvol geweest, want we hebben nu gemiddeld twee storingen per dag minder!”

De implementatie van Factory 4 Future is goed verlopen. Zo vertelt Chris, “de monteurs doen de installatie nu zelf en daar worden ze steeds beter en sneller in. Het aansluiten van sensoren bijvoorbeeld. Dat begint steeds meer te komen en handiger te verlopen. We hebben destijds zelf alles geïnstalleerd. De hardware werd geleverd en hoefden wij het alleen nog maar aan te sluiten.”

“Sinds we Factory 4 Future zijn gaan gebruiken, hebben we gemiddeld twee storingen per dag minder”

Eindeloze mogelijkheden

“Door de brede inzetbaarheid van Factory 4 Future, kunnen wij het op een heleboel gebieden toepassen. Als ik dat niet zou hebben, zou ik voor elke toepassing een apart stukje software moeten aanschaffen. Terwijl ik dat nu gewoon allemaal in één applicatie kan zien, doen en monitoren. Dat is veel makkelijker en scheelt mij enorm veel tijd. Het is daarnaast voor iedereen bruikbaar én nuttig: kwaliteitsdienst, productie, het management. Iedereen kan de informatie die hij/zij relevant vindt op zijn of haar eigen dashboard zetten.”

“Factory 4 Future maakt het mogelijk om met machines te communiceren, onderhoud real-time bij te houden, maar ook om temperaturen en luchtvochtigheid van onze koel- en vriescellen te monitoren. Ik kan volgend jaar nog zien wat we dit jaar hebben afgevuld en onder welke condities we dat hebben gedaan. Als er dan eventuele klachten zijn, kunnen we de gemeten waarden laten zien. Het is een stuk bewijsvoering, waarmee we aantonen dat wij alles op de juiste manier hebben afgehandeld en aan alle kwaliteitseisen hebben voldaan.”

Controle, detectie en bewijsvoering

Op de vraag of sensoren voor hem een must zijn antwoord Chris: We hadden niet kunnen ontkomen aan het gebruik van sensoren. Het wordt steeds belangrijker om alles te gaan meten en onderbouwen. Denk aan audits of wetgeving. Dankzij de historie en data die we we met Factory 4 Future hebben gemeten en opgeslagen, komen we zorgeloos onze audit door. We kunnen ten alle tijden aantonen wat we hebben gedaan en op welke manier, richting onszelf, klanten en auditeurs.”

“Wij krijgen iedere maand een rekening voor het water. Omdat wij een behoorlijk aantal kubieke meters water per maand gebruiken, krijgen we ook een flinke rekening. Dat willen we graag checken zodat we niet teveel betalen. Dankzij de sensoren van Factory 4 Future is dat mogelijk. Daarnaast helpen de sensoren ons om defecten, zoals lekkages, te detecteren. Als het waterverbruik ergens ineens heel hoog is, gaat er een alarm bij ons af. Dan sturen we er iemand naartoe om te controleren waar dat verhoogde verbruik vandaan komt.”

Oog op duurzaamheid

Vanuit de overheid is de wetgeving dat er in 2030 al een heel stuk gasverbruik verminderd moet worden. In 2050 wil de regering helemaal van het gas af zijn. Dat is nog wel een heel eind weg, maar we moeten daar wel al mee aan de slag gaan. Omdat het een hele complexe operatie gaat worden. Op dit moment kunnen we dat technisch nog niet, maar het is wel een doelstelling om alles wat binnen een bepaalde temperatuurrange zit, duurzaam te gaan inzetten. De eerste stap is het inzichtelijk maken van het huidige verbruik, daarbij zijn sensoren van groot belang. Daarna zijn de data die de sensoren verzamelen nodig om aan de overheid aan te tonen dat we voldoen aan de nieuwe regelgeving.”

“Wij besparen dankzij Factory 4 Future zo’n 10% op onze kosten per jaar”

Factory 4 Future: aanrader voor iedereen

“Het grootste voordeel is dat je het buiten aan je machines hangt. Je bent niet afhankelijk van anderen, je leest je eigen data uit en hebt er geen andere mensen of bedrijven voor nodig. Dat maakt mijn leven makkelijker en het scheelt me veel tijd. Je bent continu aan het monitoren en je kunt mensen een seintje geven als het niet helemaal goed gaat. Het product verdient zichzelf terug. Wij besparen dankzij Factory 4 Future zo’n 10% in onze kosten per jaar. De opbrengst zit hem niet alleen in geld, maar ook in continuïteit. De investering is het zeker waard geweest.”

Aan de slag

Ben jij benieuwd wat Factory 4 Future voor jou kan betekenen? Of wil jij graag een demonstratie van onze mogelijkheden? Neem vrijblijvend contact op via info@factory4future.com of bel naar 0341 – 741 444.